Proteklog vikenda održan je prestižni međunarodni fudbalski turnir za dečake i devojčice „TROFEJ GRADA SUBOTICE“. U četiri uzrasne kategorije od 2009. do 2012. godišta učestvovalo je preko 50 ekipa.

Povodom ovog turnira razgovaramo sa kordinatorom baze i trenerom pionirske selekcije Srđanom Kaurinom.

  1. Kako ste zadovoljni organizacijom turnira?

Zadovoljni smo organizacijom turnira, koristim priliku da se zahvalim gospodinu Milanu Čabriću na svemu što je urađeno proteklog vikenda. FK“Spartak“ je sa svim strukturama kluba pomogao u organizaciji turnira i ovo je prilika da se svima još jednom zahvalim.

  1. Da li je za vas činjenica da su u četiri starosne kategorije naši puleni uzeli 3 medelje iznenađujuća ili ste očekivali takav uspeh?

Jedina stvar u koju verujemo u klubu je rad, a uspeh je nagrada za uloženi trud i znanje koje imamo u trenerskom kadru FK“Spartak“. Nisam iznenađen uopšte, jer koncept rada koji klub sprovodi je jedan od najkvalitetnijih u našoj zemlji, a možda i šire. Dečaci su na turniru prikazali sve ono što na treninzima rade. Najvažnije, a to je i ujedno i koncept kluba u radu sa decom, da kroz igru i uživanje u njoj postignu rezultat.A rezultat sam po sebi nije, niti ce biti važniji od igre. Svi smo ponosni na način, stil, prezentaciju igre naših igrača i vođenja utakmice, ponašanja i pedagoškog pristupa deci od strane trenera.

  1. Ko je za vas bila najbolja ekipa ili pojedinac na celom turniru?

Nezahvalno je isticati bilo kog pojedinca i ekipu. U svakoj od selekcija imamo mnogo kvalitetnih igrača koji mogu da ponesu tu laskavu titulu…razvijanje TIMA je naš osnovni cilj i zadatak, a tim uvek izbaci nekog pojedinca.

  1. Kakvi su planovi u omladinskim selekcijama u narednom periodu?

Plan je da se nastavi sa radom i programom koji je u klubu prezentovao i sproveo Nebojša Vučković, edukovati trenere i usavršavati se konstantno.Težiti da što više dečaka iz omladinske škole krene stopama Vidovića, Đurasovića, Hrsića, Miodragovića, Bijelovića…ka seniorskoj ekipi  i reprezentativnoj selekciji Srbije. To su nam osnovni zadaci i smernice za budućnost. Verujem da je i rukovodstvo kluba na čelu sa predsednikom Simovićem to prepoznalo, a prilika je da se zahvalim i za podršku koju nam daju u radu.

  1. Kada generalno posmatramo decu i njihove sve lošije navike da li vas raduje činjenica da se toliko veliki broj dece bavi sportom  u našoj omladinskoj školi i samim tim bira zdraviji način života? 

Svako dete koji se bavi sportom je izabralo pravi put, odabralo je fizičku aktivnost u odnosu na sve veću posvećenost igricama, kompjuterima, „sedenjem u fotelji“…to je ono što mi treneri moramo da predočimo roditeljima i da im objasnimo, pokažemo koje sve zdravstvene pogodnosti donosi bavljenje sportom. Ne vrhunski rezultati, ne medalje, pehari…već samo bavljenje sportom i svakodnevna fizička aktivnost je dovoljna nagrada i pobeda za vaše dete. A mene kao čoveka iz sveta sporta raduje kada vidim da dete trenira bilo koji sport ili da se barem rekreativno bavi nekom fizičkom akticnošću.

6 Šta mislite da li naš fudbal kao i generalno sport imaju šanse za napredak u narednom periodu?

Da, apsolutno verujem da uz dodatna ulaganja u sport i omladinu možemo očekivati u narednom periodu uspehe i pozitivne pomake. Primer su naši olimpijci, vaterpolisti, odbojkašice, borilački sportovi…a i fudbal je na dobrom putu da se vrati na mesto gde je nekada bio.