Škola fudbala u sklopu FK Spartak je postojala već od prvih posleratnih godina, kada je klub i osnovan.

Tačnije 1945.god., ali polaznici škole nisu bili razvrstani po uzrastu. Za zvaničan datum osnivanja škole se uzima 26.10.1971.god. kada je u klupsku Školu doveden i zvanično zaposlen kao trener, Dejan Vrana.

Tada je usvojen i zvanični moto Škole: PRAVIMO IGRAČE A NE REZULTATE…Po dolasku Vrane, škola dobija ozbiljniju organizaciju, deca se raspoređuju po selekcijama koje se formiraju po godištima. U to vreme seniori Spartaka su bili jedan od prvih jugoslovenskih klubova koji je imao organizovane turneje po Engleskoj, Norveškoj, Malti..

Zahvaljujući njima dečaci Spartakove škole su pored toga što su imali prave uzore u svom trening centru imali i širom otvorena vrata na mnoge velike evropske turnire . Izdvojiću samo veće uspehe: Odlični rezultati Pionira (U15 selekcija) ‘73,’74,’75god. na čuvenom turniru u Nici(Francuska), starije selekcije Kadeti(U17) i Omladinci(U19) su imali zapažene rezultate na tada jakom Dunavskom kupu (Danube Cup) u Nitri (Čehoslovačka). Možda i najvažniji osvojeni turnir je bio ‘89god. u Torinu(Italija). na turniru Vito Rossano, Spartakovi Omladinci (U19) i Pioniri (U15) u veoma jakoj konkurenciji timova, kao što su Juventus i Peskara osvajaju Prvo mesto.

U domaćim okvirima, Spartak i Subotica se pozicioniraju kao pravi fudbalski centar, pored dosta osvojenih šampionata Vojvodine, treba pomenuti i veliko finale Omladinaca iz sezone 1979/80.

Omladinci Spartaka predvođeni čuvenim Antalom Puhalakom, ulaze u finale Omladinskog kupa Jugoslavije, ali nažalost u finalu su poraženi od ekipe Hajduka iz Splita rezultatom 2-1. Utakmica je igrana na Omladinskom stadionu na Karabrmi. Kraj XX i početak XXI veka neće ostati upamćen po dobrom, kao i seniorski pogon, i Škola je u to vreme pretrpela velike probleme koji su se reflektovali na rezultate kako na sportske tako i ekonomske. Na sreću, krajem prve dekade XXI veka, ulaskom novog rukovodstva u klub samim tim i u Školu, posle prvog ‘proizvodnog ciklusa’ čak 4 igrača iz sopstvenog pogona igraju stalno ili povremeno za seniorski tim.

Selekcije Omladinaca i Kadeta su zadnjih godina redovan član elitnog klupskog takmičenja u tom godištu. Kvalitetne lige Srbije.Škola fudbala FK Spartak u Oktobru 2016, slavi jubilej 45godina od osnivanja.

Danas, Škola fudbala FK Spartak imao preko 200 dece koje su razvrstana po uzrasnoj dobi. O njihovom pravilnom razvoju se brine 11 trenera koji poseduju UEFA licence Škola ima Program razvoja omladinskog pogona, koji je 2013.godine usvojen od najviših klupskih tela i kao takav predstavlja osnovu za rad i razvoj Škole fudbala. Kao i većina poznatih škola (proizvodnih pogona) renomiranih evropskih klubova, kao što je čuvena Ajaksova škola ili nama bliža Partizanova, cilj je ‘’izbaciti’’ od 2-5 igrača po generaciji za seniorski fudbal.

 

18god.

Drugi period

Adolescencija

Kraj rasta

Period specijalizacije,

Obuke za nastup

17

16

15

Pubertet

Prva faza

14

Period pripreme, izgradnje, oblikovanja igrača za budućnost

13

Drugi pik rasta

12

Druga faza

Predpubertet

Zlatne godine

Za trening

11

10

Osnovni trening

9

Prva faza

Školovanje

8

7god.

Prvi pik rasta

 

Periodi razvoja deteta