FK Spartak krajem avgusta organizuje veliki međunarodni fudbalski turnir „Trofej Subotice“ za decu od 7 do 12 godina koja se održava u uz pomoć agencije Inter Sport. Turnir će se održati na Gradskom stadionu od 25. do 27. avgusta na kojem se očekuju dolazak preko 100 ekipa.

Ispred FK Spartak turnir je najavio potpredsednik kluba, Goran Drača – Uz pomoć naših prijatelja iz Novog Sada organizovaćemo međunarodni turnir za mlađe kategorije. Planiramo da dovedemo od 100 do 120 ekipa što bi sa njihovim pratiocima i trenerima bili nekoliko hiljada ljudi u Subotici. Fudbalski klub Spartak je od svog plasmana u Superligu aktivno radi sa mlađim kategorijama i pokušava od te dece koja se bave fudbalom da napravimo zrele, ozbiljne i odgovorne ljude a ne samo dobre sportiste. Ovo je prvi turnir za koji planiramo da postane tradicionalni, planiramo da se održava svake godine i planiramo da ga širimo. Subotica ima tu sreću zbog svog geografskog položaja te je ekipama iz inostranstva vrlo jednostavno i lako da dođu.

Više o samom turniru rekao je Milan Čabrić, osnivač i vlasnik menadžerske sportske agencije koja se bavi ovakvim manifestacijama. – Za mene je veliko zadovoljstvo što ću sarađivati sa FK Spartak i sa ljudim akoji ga vode. FK Spartak sa svojim kapacitetima ima odlične uslove da napravi jednu sportsku manifestaciju najvišeg standarda z adecu od 7 do 12 godina. Svedoci smo da širom Evrope ima jakih turnira za decu pionirskog i kadetskog uzrasta, ali nedostaju turniri za decu od 7 do 12 godina. Ovakve i slične turnire smo već organizovali sa velikim uspehom i na njima je uspešno nastupio FK Spartak, tako da određeno iskustvo imamo, međutim svaka nova manifestacija je nova priča za sebe i maksimalno ćemo se potruditi da takmičenje bude na najvišem mogućem standardu. Treba istaći međunarodni karakter ovog turnira, blzu je hrvatska, Mašarska, Rumunija dakle sa tih prostora i očekujemo najviše ekipa. Nije daleko ni Austrija a postoji interesovanje i u Belorusiji odakle se već prijavila jedna ekipa. OPčekujemo i naše najveće klubove poput Vojvodina, Crvene Zvezde, Partizana, Čukaričkog, Rada, … koji su poznati po radu u omladinskoj školi. Manifestacija nosi u sebi i naziv festival što znači da će biti dosta i kulturno zabavnog karaktera za sve učesnike. U toku tri dan anapraviće se bogat sadržaj kako bi deca pored fudbala mogli i da obiđu znamenitosti Subotice i Palića. Napravićemo otvaranje u centru grada uz dens dečije grupe i uz vatromet što nije uobičajeno za svakidašnje turnire.

Značaj turnira za omladinsku školu FK Spartak predstavio je Ivica Francišković, koordinator čkole fudbala – Značaj ovog turnira je da predstavimo decu iz nbašpeg pogona. Rezultat nam nije u prvom planu već je prvenstveni cilj uspostavljanje komunikacije sa klubovima iz okruženja. Želimo da se deca i roditelji lepo osećaju i da predstavimo klub, Grad, pokrajinu i državu u lepom svetlu kako se to i očekuje od jednog kluba kao što je Spartak. Pozivi su poslati ekipama i već mnogi su se odazvali. Mislim da nećemo moći da primimo sve ekipe zbog ograničenog broja terena, pa ćemo gledati da ih primimo iz raznih regiona.