FK Spartak započeo je pripreme za nastavak sezone u kojem ih čeka težak posao, da izbore opstanak u Superligaškom društvu. Atmosfera je dobra i svi fudbaleri su spremni da odgovore na zadatke trenera Černišova.

Andrej Černišov je prisutnima prvo čestitao sve praznike a zatim se osvrnuo na plan priprema. – Pre svega želim vam srećan Božić i Novu godinu i da ona bude uspešnija od prethodne. Danas smo odradili prvi trening posle pauze, u toku naredna dva dana obavićemo medicinkse preglede igrača a od 13. januara krećemo sa jačim tempom i dva treninga dnevno. Nakon dve nedelje rada u Subotici, 29. januara  pripreme nastavljamo u Makedoniji na Ohridu. Do polaska odigraćemno dve kontrolne utakmice i to 23, januara protiv Bekeščabe u Mađarskoj i protiv TSC iz Bačke Topole u Subotici 27. januara. Po planu u Makedoniji ćemo odigrati još četiri prijateljska meča. 

Na spisku igrača koji su započeli pripreme nalaze se 34 igrača, među kojima su i dva nova igrača iz Rusije  Andrej Jelisejev i Juri Dmitrienko kao fudbaler iz Obale slovonače,  Aime Benedikt Klod. Sva trojica se nalaze na probi – Svakoj ekipi su potrebna pojačanja a nama su sada posebno potrebna na određenim pozicijana. Dmitrienko možda da igra štopera i desnog beka, prošao je fudbalsku školu Zenita iz San Petersburga gde je počeo da igra, sezonu je proveo u Finskoj i imamo dobre informacije oko njega. Jelisejev igra iza napadača, igrao je u Drugoj ligi Rusije, i po našim informacijama bio je interesantan mnogim ruskim ekipama. Benedikt Klod je napadač, igrao je jednu sezonu u Drugoj ligi Turske, a poslednju dve sezone proveo na Burkini Faso. Imamo informacije da su to sve dobri igrači, pogledali smo video, ali konačan sud ćemo dati nakon što ih pogledamo. Igrači koji dolaze iz inostranstva moraju biti mnogo kvalitetniji od onih koje imamo ovde ukoliko će ih Spartak angažovati. Ako oni bude kvaliteta kao naši, sigurno nećemo zaključivati ugovore sa njima. 

Po rečima prvog trenera Spartak će tražiti pojačanja i sa naših prostora, ali ne sa željom da ih gomila već odabere one prave koji mogu biti pojačanje.  – Imamo dosta informacija i predloga o igračima iz Srbije, ali se dosta gledaju i igrači iz Ukrajine kao i iz nostranstva. Međutim, ne želimo da se kod nas u jednom momentu nađe više od 5-7 igrača na probi. Takođe, tu su i naši igrači koji su bili na pozajmici u drugim klubovima koje takođe moramo da vidimo. Ove nedelje imamo tri igrača a posle toga ćemo se opredeliti da li ćemo tražiti . Kod mene nema razlike u odnosu prema igračima, ne zavisi ništa od godina i odakle dolaze, nego samo od onoga kako se radi na treninzima. Ko se bude dobro pokazao ostaje sa ekipom i ide na pripreme u Makedoniju.

IMG_4865

Jedan od najiskusnijih kapiten Vladimir Torbica očekuje da se ekipa dobro pripremi i spremi za nasatavak teške sezone  – Pred nama je više nego ozbiljan zadatak, prvo treba da se dobro spremimo fizički pa da odigramo preostalih osam utakmica do kraja ove faze takmičenja da vidimo gde ćemo biti.Očekuje nas teško proleće i već od prvog meča moramo ići na osvajanje bodova. Mnogo toga se promenilo na bolje krajem godine. Imamo više discipline u igri, rezultati su bili bolji nego na početku sezone. Nadam se da ćemo u tom ritmu nastaviti na proleće. Završne pripreme ćemo odraditi u Ohridu gde smo bili i prošle godine kada nas je dočekalo nešto hladnije vreme a bilo je i snega. Međutim, uspeli smo, pre svega zbog dobrih terena, da sve izplanirano i uradimo. 

Najbolji igrač Spartaka u protekloj godini bio je Vladimir Kovačević – Pauza je bila skoro četiri nedelje, dobro sam se odmorio. Imali smo veći broj utakmica u prvom delu sa kojom nismo bili zadovoljni. Odmorili smo se a vidim da imamo i nekih novih igrača koji će nadam se pojačato konkurenciju u ekipi i podići naš kvalitet. Imam nekih informacija i o mom transferu u drugi klub. Nadam se da će se to desiti, ali i ako ne, ostajem u Spartaku do leta, da izborimo opstanak, da Subotica i dalje ima superligaša.

Jedan od standardnih igrača u odbrani plavih golubova je Goran Antonić – Dočekalo nas je hladno vreme i neka sitna kiša, ali je bolje i to nega da je sneg i da su tereni zaleđeni da ne može da se trenira. Prijao je odmor, počeli smo da dižemo igru na kraju i nadam se da ćemo nastaviti u istom ritmu. Vreme je za rad da se što bolje pripremimo i obezbedimo opstanak.