Frapirani smo saopštenjem koje se pojavilo u medijima, a koje je preuzeto sa zvaničnog web sajta Fudbalskog Saveza Srbije. Kao bomba je odjeknula vest koja je unela nemire u svakog člana i pripadnika FK Spartak.

Celokupna sportska javnost je danas obaveštena da je UEFA poslala dopis FSS-u u kome između ostalog navodi da ‘’postoji osnovana sumnja’’ da je meč 26.kola Super lige, Spartak – OFK Beograd, namešten.

Istina je nešto sasvim drugo, UEFA je u svojoj redovnoj proceduri, analizirajući kretanje kvota na pojedine mečeve, na tržištu kladionica, zatražila od FSS-a da ispita regularnost pomenutog meča, a to je bitno različito od informacije koju je administracija oficijelnog web sajta FSS plasirala u javnost. Ne postoji nikakva ‘osnovana’ sumnja, je kad se govori o ‘osnovanoj’ sumnji onda se govori da već postoje i dokazi tih navoda. Bitnom greškom u terminologiji, u ovom trenutku ne znamo da li je namerna ili slučajna, našem klubu je naneta velika ljaga.

Šta je iniciralo sve ovo..? Da li naši vanredni napori koje ulažemo da stabilizujemo klub i napravimo stabilan tim.. Da budemo prepoznatljiv predstavnik vojvođanskog i srpskog fudbala ili naši izvanredni rezultati u zadnjem periodu koje smo ostvarili u prvenstvu i Kupu.

Refleksija prošlih dogadjaja, kada smo neosnovano kažnjeni oduzimanjem bodova izgleda da se nastavlja. I sa pravom se pitamo kome to smeta Spartak..? Da li to Spartak postaje moneta za potkusurivanje, nekih, tuđih interesa fudbalskog sveta Srbije..? A da pritom, niko i ničim, iz naše zajednice, nije deo toga.
Da li možda dobri rezultati Spartaka u borbi za opstanak i u nacionalnom Kupu, nekome smetaju, pa su jedva dočekali da na ovaj način destabilizuju Klub i ponovo pokrenu hajku protiv Spartaka… Da se od jedne proceduralne komunikacije sa UEFA-om brže bolje napravi i plasira senzacionalna vest.

Ko to ima pravo da naše mlade igrače vređa i poništava njihove rezultate i trud..?  Da li je sportska javnost upoznata da su igrači dobili i vanredne premije za tu utakmicu..? Da li to znači da zbog neosnovanog etiketiranja u prošlosti , sa kojim se još uvek nismo pomirili niti ćemo ikad, mi više ne smemo i ne trebamo da igramo sa OFK Beogradom..? Jer kakav god da bude ishod bićemo predmet tendencioznih saopštenja.

Na kraju molimo sve relevantne institucije i fudbalske činioce koji se bave regularnošću takmičenja, da ispitaju sve navode sa pomenutim mečom. Spartak kao i uvek do sada, stoji na raspolaganju i u njegovom interesu je da se jednom za svagda prekine sa senzacionalizmima bilo koje vrste, i da se vratimo fudbalu kao najvažnijoj sporednoj stvari , jer je fudbal samo igra koja ne sme biti uprljana nikakvim i ničijim prljavim interesima.