Saopštenje za javnost gospodina Dragana Đorđevića direktora fudbalskog kluba „Spartak“ iz Subotice.

Preko tri godine traje borba našeg kluba da se na Gradski stadion postave reflektori i ništa se nije desilo. Reflektore postaviše mnogo manje sredine od Subotice pa se pitamo šta je sa našim gradom? Da li drugi gradovi imaju malo više dobre volje prema fudbalu i sportu uopšte ili je po sredi nešto drugo.

Kada se pre nekog vremena ušlo u završnu fazu projektovanja reflektora saznali smo da je predračunska vrednost oko 54 miliona dinara što je svakako puno novca. Pokazali smo dobru volju prema gradu i doveli projektante iz Užica koji su projektovali reflektore u Novom Pazaru, Užicu, Ivanjici jer imaju iskustva i da pomognu u realizaciji i da se u krajnjem slučaju smanje troškovi postavljanja reflektora. Kakav je bio otpor pojedinih gradskih struktura na njihove predloge bolje da ne govorim, ali smo došli do toga da se uradi novi projekat koji će značajno smanjiti troškove.

Grad je raspisao novi tender za projektovanje, izabrao najjeftinijeg ponuđača i urađen je novi projekat koji je prošao reviziju gradskih službi i na osnovu njega je raspisan tender i izabran izvođač radova. Kasnije se ispostavilo da projekat nije dobar i da temelji reflektora ne bi mogli da drže ni „stonu lampu“, kako reče jedan od starijih navijača Spartaka, a ne stubove za reflektore koji su visoki 40-ak metara.

Trenutno je u toku proces raskidanja ugovora sa starim izvođačem radova i pripreme za raspisivanje novog tendera. Dok se u gradskim javnim preduzećima raspavljaju ko je kriv i ko je pogrešio mi započinjemo novu sezonu u kojoj ćemo sasvim sigurno svoje utakmice kao domaćini igrati van Subotice.

Kada smo se malo udubili u ovu problematiku koju vodi isključivo grad saznali smo da je raspisan tender samo za građevinske radove i da u tenderu nema elektro radova. To je kao da zidate kuću i u nju unosite nameštaj, a nemate ni nameru da stavite krov na tu kuću. Kako će sijati reflektori ako nema kablova za napajanje električnom energijom stvarno mi nije jasno.

FSS je jasan. Ko nema reflektore ne može da igra Superligu kao domaćin. Napominjemo i blagonaklon stav FS Srbije koji je primenu ove odluke odlagao nekoliko puta. Sada više odlaganja nema. Nema reflektora, nema ni superligaškog fudbala u Subotici. Da li je moguće da je Subotica najnesposobniji grad u Srbiji da ispuni uslove za odigravanje superligaških utakmica?

Pitamo se ko će biti kriv kada „Spartak“ ispadne iz lige jer sve utakmice igra kao gostujuća ekipa. Da li je moguće da grad Subotica nema sluha za sport i za „Spartak“ kao najveći klub u gradu.

Kada će zasijati reflektori na Gradskom stadionu u Subotici ne znamo, ali znamo da je „Spartak“ da daljnjeg u tami lokalne samouprave.

Sa poštovanjem,

Dragan Đorđević, Direktor FK Spartak